TEST DE EFORT
la WellCare
București

Ce este testul de efort

Testul de efort reprezintă o modalitate de evaluare a funcţionării inimii în timpul solicitărilor fizice. Practic, în timpul efortului fizic, inima trebuie să asigure o cantitate mai mare de sânge circulant necesară pentru susţinerea acestuia (contracţia musculaturii scheletice, asigurarea unei respiraţii optime, etc).

Creşterea debitului cardiac în efort solicită însă inima şi, pentru a fi siguri că aceasta poate face faţă cu succes efortului depus, s-au elaborat diferite metode de testare a comportamentului acesteia. Dintre acestea, testul de efort oferă informaţii preţioase despre adaptarea inimii deoarece permite înregistrarea, cu ajutorul unui aparat numit electrocardiograf, a tuturor modificărilor care au loc la nivel cardiac în timpul unui efort standardizat (pedalarea unei biciclete, alergare pe covor rulant, pe o perioadă determinată de timp cu o viteză progresiv crescătoare).

Testarea se face sub stricta supraveghere a medicului cardiolog care, urmărind traseul electrocardiogramei, evoluţia frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale, a saturaţiei în oxigen, apreciază comportamentul inimii la efort şi , în consecinţă poate aviza favorabil participarea la competiţii sportive. Rolul medicului cardiolog este de a diagnostica, prin acest test afecţiuni care pot trece neobservate la un examen clinic sau paraclinic.

Când faci un test de efort

  • intenționezi să începi un program regulat de exerciții fizice și ai peste 40 (bărbat) sau 50 de ani (femeie) sau prezinți un risc ridicat pentru bolile de inimă; dacă ai un stil de viaţă sedentar, factori de risc cardiovascular sau antecedente cardiovasculare în familie, asociaţia internaţională de cardiologie sportivă recomandă efectuarea testelor şi sub aceste limite de vârstă;
  • pentru evaluarea capacității de efort în medicina sportivă;
  • aparții unui grup cu risc cardiovascular mediu sau ridicat (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli);
  • oricând la solicitarea unui medic care consideră necesară această investigaţie pentru stabilirea unei atitudini terapeutice;

Contraindicații

  • mai puțin de 2-3 săptămâni de la debutul unei viroze
  • infarct miocardic acut sau alte sindroame coronariene acute – în primele 48 de ore
  • ritmuri cardiace foarte lente sau foarte rapide și valori ale tensiunii arteriale necontrolate terapeutic
  • alte afecţiuni cardiace

IMPORTANT!
MEDICUL CARDIOLOG STABILEŞTE UTILITATEA EFECTUĂRII TESTULUI DE EFORT ŞI TOT EL, ÎN URMA UNUI EXAMEN AMĂNUNŢIT, ÎL POATE CONTRAINDICA.

Dacă ești programat(ă) la un test de efort în clinica WellCare:

  1. NU consuma în ziua testului: alcool, cafea, băuturi care conțin cofeină sau „energizante”.
  2. NU fuma cu cel puțin 2 ore înainte și după realizarea testului.
  3. Întrerupe, doar cu avizul medicului, medicamentele de uz cardiologic.
  4. Mănâncă cu 2 ore înainte de test pentru a evita hipoglicemia.
  5. Vino echipat corespunzător: şort, tricou, pantofi sport
  6. Citeşte cu mare atenţie formularul de consimţământ şi, înainte de a-l semna, dacă ai întrebări nu ezita să ni le pui. Îţi vom răspunde cu drag la orice nelămurire legată de desfăşurarea testului şi implicaţiile efectuării acestuia
  7. Completează cu mare atenţie formularul legat de starea ta de sănătate. Este important ca medicul cardiolog, înainte de realizarea unui test de efort, să cunoască toate problemele tale de sănătate.
  8. Fii pregătit să petreci 45 minute cu noi, timp ce include: pregătirea pentru test – completarea formularelor, explicarea derulării testului, montarea electrozilor, 20 de minute de pedalare la bicicletă cu viteze prestabilite, refacerea post efort, interpretarea rezultatelor.