fundal pentru website clinica medical wellcare bucuresti

Infiltrații cu plasmă PRP

Clinica WellCare, București


Infiltrații PRP – ce sunt

Infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma) au la bază proprietatea trombocitelor și a plasmei de a contribui, prin factorii de creștere conținuți în structura lor, la regenerarea țesuturilor.

ortopedie traumatologie bucuresti - infiltratii PRP

Practic, aceste infiltrații introduc la nivelul structurii lezate o cantitate de plasmă hiperconcentrată, îmbogățită cu trombocite , obținută prin centrifugarea unei cantități de sânge venos recoltat de la pacient. Este așadar un tratament biologic, fără risc de contaminare și fără efecte secundare. Desigur pot exista mici incidente, date de administrarea injecției, dar respectarea cu strictețe  a protocolului și a utilizării materialelor sterile scad riscurile administrării.

Indicații și avantaje ale infiltrațiilor PRP

Tehnica prezintă avantaje multiple date de lipsa efectelor secundare dar, mai ales, de eficiența sa în ameliorarea durerii și refacerea anatomică a structurilor lezate. Este o  opțiune terapeutică modernă, adresată cu predilecție persoanelor tinere, active fizic  care suferă de afecțiuni ale tendoanelor sau ale cartilajelor articulare – faza incipientă.

Principalele indicații de administrare a infiltrațiilor PRP sunt: tendinita ahileană, rotuliană, epicondilita medială sau laterală, sindromul de tract iliotibial, sindromul de coafă rotatorie. În ceea ce privește administrarea la pacienții cu leziuni ale cartilajelor, foarte important este ca pacientul să fie corect evaluat întrucât, în afecțiuni degenerative – gonartroză, coxartroză – administrarea este ineficientă , fiind depașită capacitatea de regenerare.

Procedura

Medicul ortoped este cel care stabilește, în urma consultului, numărul recomandat de infiltrații, acesta variind între1 și 3, intervalul de injectare fiind de 7-14 zile. În ceea ce privește cantitatea de sânge recoltată din venă pentru a fi supusă centrifugării și apoi injectată în tendon sau la nivel articular, aceasta variază între 15 și 60 ml sânge, funcție de concentratia trombocitară dorită (4-20X). După centrifugare rezultă o cantitate de 4 ml plasma care va fi injectată,  Plasma hiperconcentrată conține factori de creștere care promovează la locul injectării un răspuns biologic proinflamator, cu rol în regenerarea țesuturilor

Procedura este nedureroasă, se face în ambulator, pacientul putând să plece după 30 de minute fără a avea nevoie de ajutor la mers.

infiltratii cu plasma

Efectul infiltrațiilor

Procesul de regenerare inițiat prin administrarea plasmei îmbogățite cu PRP continuă până la 6-9 luni de la finalizarea tratamentului. De mare ajutor în vindecare este asocierea cu terapia LASER sau TECAR, toate acestea fiind însă atent monitorizate de către medici prin evaluări repetate, clinic și imagistice – ecografie, RMN. Nu se fac infiltrații persoanelor care prezintă semne ale unei infecții active – urinare, digestive,  viroze sau care au urmat un tratament îndelungat cu medicamente antiinflamatoare. Acestea se vor monitoriza si vor face procedura când starea de sănătate le va permite.