fundal pentru website clinica medical wellcare bucuresti

Terapia Schroth pentru scolioză

Clinica WellCare, București

Ce aduce nou terapia Schroth în tratarea scoliozelor?

Scolioza reprezintă o deformare tridimensională a coloanei vertebrale, de cauză incomplet cunoscută de cele mai multe ori, fapt ce ii atrage denumirea de scolioză idiopatică. Este o afecțiune care s-a demonstrat că  nu încetează odată cu creșterea, care trebuie tratată constant și tocmai de aceea reprezintă o mare provocare pentru echipa multidisciplinară formată din medic ortoped, medic de recuperare, fizioterapeut , ortezist si psiholog.

Pentru a crește aderența la tratament a copiilor diagnosticați cu scolioză idiopatică este important să le oferim cât mai multe explicații despre boală și despre importanța unui tratament costant.

Terapia Schroth – veche, dar încă nouă

În anul 1921 Katharina Scroth , pacientă diagnosticată cu scolioză, nevoită timp de 16 ani să poarte un corset nu tocmai comod, începe să practice în Germania la Meissner un nou program de exerciții inventat de ea, care avea să revoluționeze abordarea terapeutică a scoliozelor.

În ciuda faptului că nu este o terapie tocmai nouă la noi în țară și nu numai, conceptul Schroth de tratament al scoliozelor este relativ de curând introdus, motivul fiind în primul rând dat de numărul mic de fizioterapeuți acreditați să practice această metodă.

Practic, schimbarea propusă de terapia Schroth ține de conștientizarea de către pacient a posturii corpului, a tipului de respirație păstrând obiectivele terapeutice – corecția tridimensională a deviației coloanei, aliniament corect centuri dar adăugând creșterea calității vieții și importanța acceptării și ulterior imbunătățirii aspectului estetic.

Terapia Schroth explicată

Există 5 principii care stau la baza alcătuirii unui program de exerciții Schroth:

  • autoelongația
  • deflexia
  • derotarea
  • facilitarea
  • stabilizarea.

Felul în care este construit programul de exerciții ține de experiența terapeutului și de motivația pacientului de a executa acest program.

Deosebit de importantă este și însușirea de către pacient a tipurilor de posturi folosite în cadrul exercițiilor: postura habituală sau obișnuită; postura relaxată; postura conștientă; postura corectivă.

tehnici din terapia schroth pentru scolioza la clinica Wellcare Bucuresti, terapeut Mari Musat
Mari Mușat, terapeut acreditat, aplicând tehnicile Schroth

Odată înțeles conceptul terapiei Schroth, aceasta poate fi efectuată simultan în clinică și la domiciliu. Numărul ideal al sedințelor este de 3 în clinică și  1-2 la domiciliu.

Atenție!!! Terapia Schroth nu înlocuiește purtarea corsetului – acesta este obligatoriu să fie purtat  conform indicațiilor primite de la medic. În clinica noastră puteți primi răspuns oricărei intrebări legate de terapia scoliozelor.