Recuperare post Covid
Clinica WellCare București
Kinetoterapie respiratorie după Covid 19
În ciuda faptului că terapia respiratorie este utilizată frecvent în clinicile de recuperare medicală ca metodă de îmbunătățire a ventilației la pacienții cu afecțiuni ale aparatului respirator – astm bronșic, tuberculoză, BPOC etc – sau la pacienții diagnosticați cu spondilită anchilopoetică, a devenit căutată mai ales după ce s-a dovedit eficiența acesteia în tratamentul infecției cu SARS – COV 2.
De ce este importantă kinetoterapia respiratorie?
Principalele obiective ale kinetoterapiei respiratorii sunt stabilite și efectuate în raport cu deficitele funcționale evaluate și înregistrate. Ele presupun antrenarea pacientului în programe simple, fără suprasolicitări, cu creșterea gradată a efortului.
Cele mai importante obiective sunt diminuarea dispneei, reeducarea respiratorie, facilitarea expirului, reeducarea respirației abdominale, diafragmale,tonifierea musculaturii implicate în inspir și expir, facilitarea expectorațiilor. Se pot folosi deasemenea si anumite posturi prin aplicarea pozițiilor de facilitare a respirației și menținerea mobilității.
Intensitatea exercițiilor trebuie crescută treptat în raport cu evoluția simptomelor și stării generale, durata ședintei fiind variabilă, de la 30 minute până la 50 minute, funcție de tolența la efort a fiecărui pacient.
Evaluare inițială
Anterior începerii programelor kinetice se recomandă evaluarea pacientului prin utilizarea unor teste ventilatorii pulmonare cum ar fi spirometria. Pentru evaluarea capacităților funcționale cardiorespiratorii și a toleranței generale la efort pot fi aplicate următoarele teste funcționale :
- Scala Funcțională Specifică a Pacientului – evaluarea perceperii limitelor în realizarea activităților cotidiene.
- Chestionarul Internațional de Activitate Fizicăe – evaluarea funcționalității și dizabilității.
- Monitorizarea saturației de oxigen și a indicilor vitali înainte, în timpul și la sfîrșitul ședinței de reabilitare.
- Scala Borg și Borg CR10 – evaluarea gradului de dispnee și fatigabilitate.
- Scala Berg – evaluarea echilibrului. Testul de mers 6 minute – capacitatea funcțională.
- Scorul Barthel – evaluarea capacităților funcționale cotidiene (ADL). Testul de 30 secunde așezat- ridicat în picioare – capacitatea funcțională limitată.